Цените на жилищата във Великобритания отчетоха и през февруари спад, като този път той беше най-големият за период от един месец от 2000 година насам, съобщава Bloomberg.

Цените отчитат спад за четвърти пореден месец, като за предходния той беше с 0.5 на сто до нива от 179.358 паунда, според данните на четвъртия по-големина британски кредитор.

Банките на острова започнаха да затягат все повече условията за даване на жилищни заеми на клиентите, след като стойността на задълженията придоби рекордни нива. Според изследване, направено през месец януари, до сега едва неколцина са били одобрени за ипотечен заем.

Цените на жилищата във Великобритания, които се утроиха за изминалото десетилетие, отчетоха спад за четири поредни месеца до най-ниските нива от август 2000 година, коментират анализаторите в сферата.

Националната банка на страната понижи краткосрочните лихви на два пъти за последните три месеца до нива от 5.25% в опит да облекчи икономическото положение в страната. Според повечето прогнози на икономическите анализатори лихвите няма да бъдат променяни в следващите 2 – 3 месеца.

Банките обявиха официално за януари около 70 000 просрочени плащания по заеми, което е абсолютен рекорд за последните девет години, сочат проучванията.