Цените на еднофамилните къщи в 20 ключови метрополисни района в САЩ през юли са отчели рекорден спад на годишна база, индикирайки, че най-голямата рецесия в сектора от едно поколение насам продължава, пише Bloomberg.

Индексът S&P/Case-Shiller, който следи пазара на еднофамилни жилища в 20 ключови метрополисни района в САЩ, е паднал с 16.3 през юли, в сравнение с година по-рано, след като преди това е отбелязал спад от 15.9 през юни. Индексът е регистрирал спад всеки месец от януари 2007 г. насам.

Сривът на жилищния пазар е в центъра на проблемите на финансовите пазари, тъй като намаляващото търсене сваля стойността на жилищата и увеличава броя на прекъснатите ипотеки и отнетите жилища от неизрядните платци. Банките най-вероятно ще затегнат още повече правилата за отпускане на кредити в предстоящите месеци, за да ограничат загубите, което означава допълнително свиване на пазара на жилищни имоти и продължаващ спад на потребителските разходи.

Цените на жилищата са паднали с 0.9% през юли, в сравнение с предходния месец, след като през юни бяха отбелязали спад от 0.5% на месечна база.

Предварителните прогнози бяха, че индексът ще се понижи с 16% на годишна база, според проучване Bloomberg News сред 23-ма икономисти.

Цените на жилищата във всичките 20 града, включени в изчислението на индекса, бележат спад на годишна база през юли. Лас Вегас (Невада) отбелязва най-големия спад от 26%, следван от Финикс (Аризона), където цените са се понижили с 29%.

Други данни, изнесени в последните дни, също показаха, че спадът в цените продължава. От Националната асоциация на експертите по недвижими имоти съобщиха на 24 септември, че осреднената цена на съществуващите жилища е паднала с 9.5% през август, в сравнение с година по-рано. На следващия ден от Търговския департамент обявиха, че осреднената цена на новите домове е паднала с 6.2% през август, в сравнение със същия месец на 2007 г.

Продажбите на жилища, които не са нови, са намалели с 2.2% на годишна база през август.