Много сгради с фасади към централния бул. "Витоша" и към НДК ще бъдат надстроени с по няколко етажа, като в района ще се появят много нови подземни паркинги и гаражи.

Това предвижда подробният устройствен план (ПУП) на този район, за който Столичната община е направила всичко възможно да се разбере, от колкото се може по-малко хора.

В момента планът е в процес на обществено обсъждане. Срокът за внасяне на писмени възражения е изтекъл на 20 юли. Забележки обаче може да се правят и на 20 октомври, когато в община "Триадица" ще се състои самото обсъждане. За изготвянето на този ПУП е съобщено на 20 юни в "Държавен вестник". Обществена поръчка не е обявявана, защото архитектите, които са го изготвили, са правили такъв план на района и преди. Така е използвана възможността в Закона за обществените поръчки за избягване на търгове и конкурси, когато трябва да се пазят авторски права.

Планът, изготвен от колектив с ръководител арх. Светла Тихолова, предвижда в участъка на "Витошка" от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Алабин" да се надстроят 12 сгради паметници на културата. Върху тях се разрешава вдигане на още 1 до 3 етажа. Между ул. "Кърниградска" и "Денкоглу" се предвижда надграждане на още три такива здания. Надстрояване се планира и на много места в карето около НДК.

"В повечето случаи тези паметници са 2- и 3-етажни постройки, а по бул. "Витоша" са предимно на 7 етажа", обясни арх. Тихолова. Според нея промените биха подобрили значително облика на централната улица, а планът бил съгласуван с Националния институт по паметниците на културата (НИПК).

"По принцип в света се правят такива надстроявания", твърди главният архитект на София Петър Диков, според когото няма конструктивни рискове при подходящо укрепване.

Според ПУП само в участъка на бул. "Витоша" от "Патриарх Евтимий" до бул. "Скобелев" ще се появят 7 подземни гаража. Арх. Тихолова поясни, че съоръженията могат да се направят по японска технология, при която автоматика спуска и качва колите чрез специални платформи. Тя обаче е скъпа - само електрониката (без бетона и т.н.) струва 7000 долара за 1 паркомясто.

Паркинги са предвидени и под дворовете на няколко училища - 22 СОУ "Г. Раковски" до НДК, 127 СОУ "Иван Денкоглу" на ул. "Парчевич" и др.

Източник: в-к „Сега"