През тази година броят на чуждите туристи, потърсили възможности да почиват в България, се е увеличил значително, съобщи специализираният туристически сайт Opodo, предназначен за резервации в чужбина. В класацията на сайта, направена за десетте дестинации с най-голям ръст на записванията, до момента броят на туристите, резервирали пътуване до България, е с 40 на сто повече от миналата година, информира в. Дневник.

Годината се отличава със сериозен интерес към страните от Централна и Източна Европа и специално към България, се посочва в изследването на Opodo. Като страна членка на Европейския съюз, очакванията на авторите на анализа са интересът към страната да продължи да расте. Наред с България расте популярността и на Русия като туристическа дестинация. Увеличението на резервациите за Русия е 24 на сто за първото полугодие в сравнение с 2006 г.

Останалите туристически дестинация с нарастваща популярност са извън Европа. Това са последователно Мароко, Куба, Австралия, Бразилия, Индия, Дубай, Китай и Южна Африка. Сериозно увеличение на туристическия поток се очаква през следващата година да има и към Китай заради олимпийските игри, които ще се проведат там.

Odopo е специализиран сайт, който е създаден като съвместен проект на девет авиокомпании, сред които "Еър Франс", "Алиталия", "Бритиш еъруейз", "Иберия", "Луфтханза" и др. През март 2005 г. мажоритарният пакет на сайта стана собственост на базираната в Мадрид "Амадеус". Сайтът е предназначен за крайните клиенти, които могат да резервират самолетни полети, нощувки в хотел и др.

Opodo предлага 65 хил. хотела, полети с 500 авиокомпании, възможности за почивки от типа "сити брейк", резервация на автомобили и др. Системата оперира на девет европейски пазара - Германия, Великобритания, Италия, Испания, Норвегия, Франция, Дания, Финландия и Швеция, пише още Дневник.