Строителната фирма „Интертек” е избрана с конкурс за изпълнител на Марково Тепе Мол. Модерният търговско-развлекателен и офис център ще се издигне в централната градска част на Пловдив, на един от седемте хълма в града – Марково тепе - между ул. „Никола Петков”, бул. „Руски” и ул. Драган Цанков”.

„Интертек” е основана през 1956 г. в Турция, в дългогодишната си практика фирмата е изпълнител на много различни по рода си проекти, които включват университети, хотели, болници („Токуда” – София), както и търговско-развлекателни комплекси.

Местоположението е едно от конкурентните предимства на Марково Тепе Мол. Той е в непосредствена близост до пешеходната зона в Пловдив и ще предлага удобен паркинг, разположен на четири подземни нива. Проектът е на българо-израелската фирма „Мелина” и до края на 2009 г. ще отвори врати за жителите и гостите на Пловдив. Вече е достигната проектната кота и изкопните работи привършват.

Маркетингът на търговските и офис площи в мола напредва много бързо. През първите три седмици на маркетинговата дейност над 25% от площите в мола вече са отдадени под наем за супермаркет, магазини, представящи водещи модни марки, аксесоари, парфюмерия и козметика, GSM апарати, фармацевтика, както и за кафенета, ресторанти, банкова дейност.

Инвеститорите и „Фортън” – международна лизингова компания, вярват, че маркетингът на площите в мола ще приключи в рамките на следващите 3 месеца.

За вътрешния дизайн на търговския център отговаря израелска архитектка, която обещава, че интериорът на мола ще бъде впечатляващ, изненадващ и провокиращ посетителите на Мол Марково Тепе. Вътрешният дизайн и интериор са проектирани модерно и уникално чрез множество светещи елементи и мостове. Ще бъдат вложени луксозни съвременни материали, придаващи изисканост и лукс на обстановката.

За този проект фирмата е отличена със сертификат за Инвеститор първи клас от Агенцията за чуждестранни инвестиции. Българо-израелската фирма „Мелина” планира да вложи над 50 милиона евро в първия си проект у нас. Общата разгъната застроена площ ще бъде над 62 000 кв. м. Търговските обекти ще заемат около 22 000 кв. м, офис площите – 10 000 кв. м и 600 места за паркиране.

Молът ще открие над 1000 нови работни места в Пловдив, като същевременно ще се осъществят и подобрения в инфраструктурата около него.

Израелските инвеститори имат богат опит в изграждането на големи търговски и офис сгради в Европа, САЩ, Канада и Израел. Това е първата им инвестиция в България.