След като през 2002 г. разреши на чуждестранни граждани да придобиват недвижимо имущество на свое име, Турция се подготвя за нов инвестиционен бум в сферата на недвижимите имоти през 2009 г., пише в. "Хюриет". Цикълът ще бъде завършен през 2012 г., прогнозира изданието.

Търговският сектор в Турция отчита 40% ръст, което привлича корпоративни чуждестранни инвеститори, като за момента дубайски компании са основните, заели този сегмент. В Южна Турция се отчита повишаване на търсенето на ваканционни имоти от страна на чуждестранни частни инвеститори. Според агенциите, независимо от кризата в сектора, отчитана в световен мащаб, те запазват висок обем на продажби.

Спадът на цените на имотите се отразява положително на продажбите. Жилищата в предградията на Истанбул отчитат 50% намаление на цените, докато тези в Бейоглу (на Босфора)- 20%.

Към това се прибавя и слабата зависимост на пазара от кредитиране, доколкото местните купувачи традиционно не теглят кредити, предпочитайки заеми от роднини и приятели, докато строители и предприемачи се надпреварват в предлагането на облекчени условия за плащане.

След като турският туризъм преживява бум, отчасти за сметка на гръцкия, сега това се случва на пазара на ваканционни имоти. Скъпото евро също оказва влияние като тласка потока от туристи на изток, независимо че терористичните атаки, извършвани от ПКК.

В допълнение в полза на продажбите се отрази и ръстът на наемите, който кара много собственици да се откажат от плановете за продажба и същевременно привлича инвеститори.