През последната седмица руснаците, решили да купят жилище в България, започват да изчакват и да бавят сключването на сделките, съобщиха от една от големите посреднически агенции у нас.

Причините за това биха могли да са различни, но най-вероятно това са опасенията на братушките от санкции на ЕС, смятат брокерите край морето, пише „Монитор“.

Руските клиенти са определящи за българския пазар на ваканционни имоти, до голяма степен и за туризма. За бизнеса, който инвестира в областта, е много важно тяхното поведение и желание за покупки и посещения да не се променят, казват експерти.

През последната година е имало и нова тенденция на българския пазар на ваканционни имоти. Все повече руски туристи, купувачи на такива жилища на българското Черноморие,

Пазарът на имоти тип „втори дом” през цялата 2013 г. бе белязан от стремежа на руските граждани да намерят опция за постоянно пребиваване в България. Тази тенденция по естествен начин накара руснаците да започнат бизнес в страната ни.

Понякога те освен имот за живеене купуват и земеделска земя и правят оранжерии от около стотина декара. Други имат рекламни агенции в родината си и отварят офиси и у нас, защото персоналът в България е по-добре обучен, а и излиза по-изгодно. Има и собственици на студиа за красота, които освен че купуват жилища, наемат площи във ваканционните комплекси и предлагат масажи. Според брокери руснаците са готови да платят малко повече, за да получат точно това, което искат и дори подхождат с недоверие към прекалено евтини имоти.

Към края на 2013 г. е налице и друга тенденция - руснаците и гражданите на ОНД вече предпочитат по-малките градчета по Черноморието ни като Поморие, Созопол, Царево. В част от тези населени места вече се очертава тенденция на създаване на общности от рускоговорящи. За последните 12 месеца руснаците основно са купували жилища на цена до около 50 000 евро.

През миналата година немалко украинци, както и граждани на Казахстан и Беларус, купиха ваканционни имоти край морето у нас, сочи още статистиката. Те са разполагали с повече пари и са инвестирали между 80 00 и 100 000 евро.