Унгарската централна банка изненадващо намали лихвите за пръв път от 2005 г. насам

459
Унгарската централна банка изненадващо намали лихвите за пръв път от 2005 г. насам

Унгарската централна банка изненадващо понижи равнището на краткосрочните лихви в страната, които са и най-високите сред страните от ЕС.

Това бе и първото им понижение от 2005 година насам, а то се е предопределило от забавяне темпа на нарастването на инфлацията в страната.

Централната банка намали равнището на лихвите с 25 базисни пункта, до ниво от 7.75% на годишна база.

След решението унгарската национална валута отбеляза спад спрямо еврото, до ниво от 247.46 форинта за едно евро, но впоследствие възстанови загубеното и се търгуваше при ниво от 247 форинта за едно евро.

Инвеститори и анализатори прогнозират по-нататъшно понижение на лихвите в Унгария, като консенсусът е за понижение от нови 25 базисни пункта през следващите пет месеца.

Унгарската национална валута отбеляза повишение от 11.5% спрямо еврото за изминалата година, с което прави вносните стоки относително по-евтини в страната.

През май инфлацията регистрира второ поредно месечно понижение до ниво от 8.5% на годишна база, в сравнение с 8.8% през април. През март тя възлезе на най-високото си от шест години насам ниво при 9% на годишна база.

Целта на банката е равнището на инфлацията да се понижи до 3% на годишна база през следващите две години.

Заплатите в страната продължават да оказват инфлационен натиск, като през април те са се повишили с 8.4% на годишна база, превишавайки средните очаквания на анализаторите за ръст от 8%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg