Цените на акциите на руските строителни предприемачи паднаха в Москва, след като UniCredit SpA обяви, че цените на недвижимите имоти са толкова раздути, че може да се наложи да паднат наполовина, за да привлекат отново купувачите на жилищния пазар, информира Bloomberg.

Sistema Hals, контролирана от руския милиардер Владимир Евтушенков, оглави спада, след като цената на акциите й падна с 11% до рекорден минимум.

Цените на апартаментите в Москва са нараснали шесторно от 2003 г. насам, превръщайки руската столица в най-скъпия жилищен пазар в света, след Монако и Лондон, обяви Global Property Guide през септември.

"Малко вероятно е купувачите да се завърнат на пазара, докато цените не паднат значително," заяви анализаторът на UniCredit Роман Громов. "Няколко строителни предприемачи дори вече предлагат почти 25% отстъпки, но не виждаме доказателства, че изкушават купувачите да се върнат на пазара." Цените на имотите може би ще трябва да паднат между 25 и 50%, преди да се възстанови търсенето, според UniCredit, която нарече пазара "прегрял".

Акциите на Sistema-Hals се обезцениха с 11%, до 319 рубли за брой в Москва. Компанията е загубила 94% от пазарната си стойност тази година. Цената на акциите на Raven Russia Ltd. падна с 1.3% в Лондон.

Цените на акциите на руските строителни предприемачи няма да се възстановят бързо, според Renaissance Capital. Goldman Sachs Group Inc. пък прогнозира на 1 декември, че цените на апартаментите в Русия могат да падната с 32% следващата година в долари.

Индексът Renaissance Capital Property Shares на руските строителни компании е загубил 92% от рекордното си ниво, постигнато през юни 2007 г. В същия период книжата на базираната в Москва PIK Group, която строи жилищни сгради, са загубили 96% от стойността си.

Цените на жилищата в Москва паднаха с 2.3%, до 5 972 долара на кв. м през ноември. До 15 декември цените се понижили с още 6.9%, до 5 558 долара за кв. м, според данни на Bloomberg.

Още по темата:

Как ще поевтиняват жилищата в Москва?