Самоковското село Белчин е добре известно с минералните си води. Но съвсем скоро ще стане още по-известно със своя уникален исторически комплекс - реставрирана крепост от IV-V в. и църква от ХVII в.

Днес на хълма над селото, известен като Свети Спас, кипи строителство, невиждано и по времето на император Юстиниян, при чието управление за последен път е извършено възстановяване на укреплението. Защото тогава не се е работело нощем. А днес майсторите работят на три смени, за да може на 28 юни обектът да бъде тържествено открит.

Инвестицията в Белчин е на стойност 5.58 млн. лв., спечелени от община Самоков по оперативна програма "Регионално развитие" на ЕС. Но главен "двигател" на проекта е фирма "Главболгарстрой", чийто генерален директор Симеон Пешов е и председател на фондация "Възраждане за Белчин".

Античното име на крепостта, за съжаление, е неизвестно. Днес я наричат "Цари мали град", защото с площта си от почти 10 дка не отстъпва на Царевец.

Според археолога Веселин Хаджиангелов, който ръководи разкопките и реставрацията, крепостта е имала изключително важно значение в древността. Тук са се кръстосвали римските пътища между днешните Кюстендил, Сапарева баня, Самоков, Пловдив и София.

Най-красивите морски крепости

Сега кулите и част от крепостните стени вече се издигат в пълната си височина. В северозападната кула ще бъде разположена музейната експозиция, а североизточната ще се използва като посетителска площадка. Източната, южната и западната стена на крепостта са реставрирани частично.

По време на археологическите проучвания на крепостта са разкрити и останките на две раннохристиянски и една средновековна църква. Основите на трите храма се застъпват, което, според Веселин Хаджиангелов, е доказателство, че в района християнският култ е съществувал без прекъсвания през вековете.

С цел да се покаже тази традиция, освен консервацията на основите на двата ранни храма, е извършена пълна реконструкция на средновековната църква. Тя обаче няма да бъде действаща. Мултимедийна система и фототабла по стените й ще разказват за историята на християнството в целия Самоковски край.

До Цари мали град ще се стига по няколко начина, съобщи вестник "Стандарт". Любителите на туризма ще могат да ползват две екопътеки. За тези, които не обичат да слизат от автомобилите си, ще има асфалтиран път.

Но сигурно всички ще предпочетат да използват фуникулера - релсов лифт, от прозорците на чиито кабини по време на изкачването и слизането ще могат да се наслаждават на панорамата на Палакарията, както се нарича долината между Витоша и Рила.

Готов е вече и въженият мост, който води от външния вход на крепостта до цитаделата и, който със сигурност ще бъде любимият начин за придвижване на най-малките посетители.

В двора на крепостта, който вече се оформя като красив парк, ще бъдат изложени антични бойни машини и доспехите на воините от бурната епоха, когато Цари мали град е трябвало да отбива нападенията на варварите. Само след месец тя отново ще бъде "действаща". Защото ще трябва да се справя с нашествията на туристите.