Увеличават делата за ипотекирани имоти, но реално сключените сделки намаляват, заявиха от Камарата на частните съдебни изпълнители.

Както беше съобщено по-рано, имотите на длъжници, изпаднали в неплатежоспособност, ще бъдат обявявани в публичен регистър и разпродавани на търг. От 1 юли съдебните изпълнители ще бъдат длъжни да публикуват обявленията на сайта на браншовата камара.

Около 190 имота са обявени до момента, но съдебните изпълнители имат време да направят това до края на месец юни, съобщи председателят на камарата Георги Дичев.

„ Искаме да има максимална прозрачност в действията на частните съдебни изпълнители. Съдебният изпълнител няма никаква възможност, дори да иска, да манипулира един търг, но много от хората, тъй като не са запознати, а и защото сме в България, подхождат с недоверие, мислят си, че в тези търгове има много нагласени неща, има предварително едва ли не спечелено състезание, което не е така", обясни той.

„Другата цел е максимална разгласа на търга, по-голяма конкуренция между купувачите и крайна сметка по-добра цена. В сайта ще бъдат качени имотите от цялата страна и автоматично ще отпадат тези, които вече са продадени. Не родадените ще бъдат обявявани отново с по-ниска цена. Така ще се продава всякакво имуществ", допълни той.

Заради това не липсват и куриози- имаше продажба на щрауси, например. Имахме описан лъв от съдебен изпълнител. Оказа се, че длъжникът, отивайки съдебният изпълнител в дома му в едно плевенско село и намира лъв в двора на длъжника, така че парадокси всякакви.

Източник: БНР

Още по темата:

Разпродажбата на ипотекирани къщи вече минава през интернет