Разказвали сме ви за темповете, с които Китай дублира световните забележителности, включително и разполага с умалено копие на Айфеловата кула. Копие на Желязната дама има също така и в Дисниленд във Фолирда ... както и в Перник, Златни пясъци и Хисаря. Да, в България има повече Айфелови кули, околкото Париж.

Първата Айфелова кула е в Перник. Построена по време на социализма, тя е висока 6 м и тежи 300 кг. Построил я ентусиаст, който пренесъл мечтата си за недостъпния тогава Париж .. върху покривите на двата си гаража в Перник.

Втората напротив- е дело на художник, прекарал дълги години в Париж.

11-метровото творение се намира в частна къща в Хисаря, която в момента е обявена за продан за 730 000 евро в един от големите имотни сайтове imot.bg.

От обявата става ясно, че в цената влиза не само Айфеловата кула, но и летяща чиния, кацнала в съседство.

На територията на имота са построени обекти, отличаващи се със своя дизайн, включително и 11-метров макет на Айфеловата кула, превърнал се в една от забележителностите на гр. Хисар; два басейна с минерална вода, както и множество красиви мозайки”, се казва в обявата.

Снимка: Imot.bg

Третото и най-високо "Айфелово съоръжение" у нас е в Златни пясъци. Кулата е с височина 32 метра, а идеята за нея допйде от “Златни пясъци” АД.