Силният интерес от страна на румънски и международни компании за учредяване на централи в модерни сгради в столицата на Румъния - Букурещ, е довел до липса на налични свободни офиси от най-висок клас в града, посочиха публикувани днес данни.

Към момента разполагаемите свободни офис-площи от клас А са на исторически минимум при ниво от 0.02%, сочи изследване на Colliers International.

С други думи, от наличните към края на първата половина на годината офис-площи от клас А в размер на 545 000 кв. м, разполагаемите към момента възлизат на едва 109 кв. м, което е еквивалентно на тристаен апартамент.

За сравнение, към края на миналата година размерът на свободните офис-площи от най-висок клас са били 1.5%.

За резултата са съдействали силното търсене на офиси от най-висок клас от страна на бизнеси като банковия и застрахователния, фармацевтичния сектор и др.

Специалистите съветват желаещите да установят централите си в Букурещ да наемат офис няколко месеца по-рано, като 50% от тези, които се очаква да излязат на пазара до края на годината вече са отдадени под наем предварително.

Докладът сочи още, че най-вероятно Букурещ е столицата с най-ниско ниво на свободни офис-площи за отдаване под наем, като в много от водещите европейски градове нивото им дори е над 10%. Такова е то в градове като Мюнхен и Амстердам, докато в Москва и Варшава възлиза на около 4%, сочат данни на Jones Lang LaSalle.

Намаляването на свободните площи се отразява и в повишение на нивата на наемите, като средното ниво на наема възлиза на около 20 евро за кв. м в големите офис-сгради.