В Бургас ще отопляват сгради с енергия от изоставени мини

1272
В Бургас ще отопляват сгради с енергия от изоставени мини

Община Бургас, съвместно с Геологически институт към БАН, извършва изследвания на водата в минен комплекс „Черно море”. По-конкретно, обследват се възможностите на три мини - „Бригадир”, „Благоев” и „9 септември”, които имат потенциал да се превърнат във възобновяем източник на геотермална енергия.

Бургаската община си партнира в този европейски интегриран проект с организации от Холандия, Словения, Полша и България. Проектът се нарича REMINING LOWEX и се финансира по програма CONCERTO II. Целта му е да докаже на практика енергийната ефективност от използването на водата от изоставени мини като източник на възобновяема енергия за отопление и охлаждане на сгради.

Проектът предвижда изследване на дебит, количество, температура на минната вода и как тя може да бъде използвана в съществуващите в близост до мините обекти. Той е отворен към присъединяване на нови партньори, които проявяват интерес към използване на геотермалната енергия.

Пилотният проект е в най-напреднала фаза в град Хеерлен /Холандия/, където е стигнал до етап строителство. През октомври тази година там ще бъде пуснат в експлоатация първият комплекс от сгради, в които минната вода се използва за отопление и охлаждане.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...