За пореден път, когато става въпрос за най-голямата или най-високата сграда в света – няма съмнение говорим за Дубай.

Малкото емирство е решило да не престава да впечатлява света с изумителните си решение в сферата на недвижимите имоти по отношение на големина, лукс или височина.

През следващия месец в Дубай ще бъде открит най-големият търговски център в света и се очаква да бъде последван от много нови инвестиции и високи печалби в сектора за продажба на дребно.

Само за първата година се очаква Dubai Mall да привлече над 30 млн. души, става ясно от прессъобщението на инвеститорите.

Проектът включва 1 200 магазина за търговия на дребно, разделени в две отделни огромни сгради, както и над 120 различни по-големина ресторанти, предлагащи всякакви видове кухня.

Освен всичко това се предвижда гостите на огромния търговски център да бъдат изненадани и с кула за наблюдение на космически обекти.

Построяването на огромния търговски център в сърцето на града е класически пример за изключителна бизнес инвестиция, споделя Джим Бадуар от Emaar Malls Group. Молът ще привлече много туристи и инвеститори и ще създаде няколко хиляди нови работни места, казва още той.

Една от най-луксозните вериги за продажба на дребно в света – френската Lafayette, ще открие първото си представителство извън ЕС в новия мол.

Освен нея се очаква почти всички най-известни и луксозни световни марки да открият свои представителства в новия търговски център.

Абсолютно типично в дубайски стил, в съседство ще се намира суперлуксозен 5-звезден хотел, който ще разполага с 450 луксозни апартамента.

Реализирането на този проект е част от мащабните планове на редица строителни компании в региона за инвестиция в развитието на сектора за търговия на дребно до 2010 г. Проектите, върху които се работи и се очаква да бъдат открити в следващите няколко години, са на обща стойност около 500 млрд. долара.