В Дубай беше представен поредният план за строеж на грандиозен по своите размери проект. Този път става въпрос за най-голямото летище в света, съобщава dwc.ae.

Проектът, носещ името Dubai World Central , ще обслужва по около 120 млн. пътници на година, което в пъти повече от пътниците, които минават в момента и през най-натоварените летища в света.

Общата площ на новото летище е наистина огромна. Размерите му отговарят на площта на 19 .200 футболни игрища. Това означава, че големината му е повече от Хийтроу в Лондон и О'Хара в Чикаго взети заедно.

Общата стойност на разходите по изграждането на летищния комплекс и инфраструктурата към него се очаква да надхвърлят 33 млрд. долара. Очакванията на инвеститорите са летището да бъда отворено и да започна да функционира до края на 2009 г.

Проектът се очаква да подпомогне развитието на редица сектори в икономиката на емирството като бизнеса, авиацията и туризма, уточняват от ръководството на проекта.

Огромното летище ще бъда разположени на около 140 км. от Джебел Али и на 40 км. от бизнес центъра на Дубай, до които ще бъде изграден модерен магистрален път с десет платна.

Проектът на летището включва два терминала – за вътрешни и международни полети. Освен тях ще има и трети терминал, който ще бъде предназначен за нискобюджетни компании.