Строителите на 47-етажния небостъргач Intempo откриха, че дизайнерите са пропуснали да проектират работни асансьори ... едва когато построиха кулата. Това е грешка, която прекрасно демонтира изумителните трудности, с които се сблъска луксозният проект с прекрасен изглед към плажната ивица в Бенидорм, Испания, съобщава El País.

Проблемът съществува от известно време.

Вижте още: Най-високите жилищни сгради в света

Въпреки това, той привлече общественото внимание в края на миналия месец, когато най-големият испански вестник съобщи, че в сградата липсва адекватен достъп до цели 20 етажа, а архитектурният гаф си спечели световна слава.

47-етажен небостъргач Intempo се е превърна в символ на икономическата криза в Испания. Планиран във времената на имотния балон, който впоследствие се спука, въвличайки Испания в дълбока криза, продължаваща и досега, проектът бе замразен, след като банката кредитор фалира.

Как се случи така че забравиха за асансьори?

Вижте още: 10-те най-големи гафа в архитектурата

Според El País, проектът преминал множество проблеми. Първоначално било планирано да бъдат построени 20 етажа, но после идеята се разраства и е решено небостъргачът да има 47 етажа. При препланираното дизайнерите някак пропускат да разширят асансьорната система. Впрочем небостъргачът разполага с прекрасен мезонет под покрива, стига собственикът да успее да стигне до него.

Още по-странно е как по време на цялото строителство нито един работник не е споменал на шефа си, че нещо не е съвсем наред с 47-етажния небостъргач. Това още веднъж показва ниската отговорност на проекта. Освен редица трудови инциденти, някои от които по чудо разминали се без жертви, на един етап работниците качвали 23 етажа, тъй като никой не пожелал да инсталира асансьори за тях. Така че едва ли е учудващо, че са пропуснали да споменат за проблема.

Сега жилищата в Intempo се предлагат на по-ниска цена, но въпреки това не могат да се нарекат евтини. А и предстои един скъп ремонт. Планира се, че сградата ще има работещ асансьор през декември 2013-а.