Къде да инвестираме в настоящите времена. Вижте отговорите на Страхил Иванов, управител на Явлена и Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес.

Терените пак ще са на мода

Страхил Иванов, управител на "Явлена"

Пазарът на парцели в момента е в изключително ниска, мъртва точка. Затова не е лишено от логика закупуването на земя в строителни граници на големите градове. Ако спадът при жилищните имоти е с 30-40% от началото на кризата, по отношение на терените цените са паднали в пъти. Когато има силно подценен актив, инвеститорът и спекулантът насочва вниманието си в тази посока. Защото все някога ще има ръст.

Когато се инвестира в парцел, лицето трябва да се съобрази със зоната, потенциала за растеж, липсата на жилища и офиси в съответния квартал. Първо трябва да се направи маркетингово проучване, което да покаже как да се изцеди максимумът от мястото като печалба. Не може да се сравнява парцел в търсения кв. "Стрелбище" с непрестижния "Орландовци".

Магазини в централна градска част също са атрактивни. Става въпрос за помещения на основни улици и булеварди, както и в обособени търговски зони. Може и извън центъра, но където има голям поток от хора, например около станциите на метрото или край спирките на бул. "Ал. Малинов" в жк "Младост".

Съветваме клиентите да купуват магазини, колкото и нестандартно да звучи това. Обектите са подценени в момента и като продажна и като наемна цена. А рано или късно ще има връщане на махалото от моловете към търговските улици.

Не изпускайте от поглед и луксозния жилищен сегмент. Подходящо вложение са имотите в топцентър и престижните райони на София и големите градове. Там има изключително подценени имоти.

Търсете продавачи, закъсали с кредита

Цветелина Тасева, изп. директор на "Адрес"

Жилищните имоти са дългосрочна инвестиция. Засега няма знаци, че за една година пазарът би се развил така, че да предложи по-добра възвръщаемост.

Не мисля, че извънградските къщи са добра инвестиция. Ако се купува жилищен имот, добро решение е двустаен апартамент в голям град. Ако е в провинциален град - задължително в центъра. Ако е в София или Варна - местоположението няма толкова голямо значение. Ако се купува панелно жилище, гледайте входът да е добре поддържан и избягвайте места, където съседите не се разбират помежду си.

По-важно е да пробвате да закупите жилището от хора, които имат проблеми с изплащането на кредита. Но е добре този вариант да се търси, преди да е задвижена процедурата за публична продан. В противен случай купувачите ще са затруднени от условията за бързо превеждане на парите.

За инвеститорите и спекулантите също е рано за големи печалби. По-скоро те да търсят имот, който няма да загуби стойността си до 2012 г. Добър вариант е малък парцел в голям град като София, Варна - в квартали, където има търсене или близо до метрото, ако е в София.

Теренът трябва да е подходящ за изграждането на малка, кокетна жилищна кооперация. След това е възможно сградата да се построи за година-година и половина, а жилищата в нея да се появят на конкурентни цени и да се реализират сравнително бързо. Апартаментите в малки сгради с добра локация могат да бъдат продадени и преди завършването на строежа.

Източник: в. Труд