В най-големия град на Китай Шанхай цените на имотите се доближават до тези в Париж и Лондон, а доходите на средния китаец са близки до нашите.

Въпреки това не само политика на държавата, но и местната традиция повелява всеки задомил се китаец да има собствено жилище.

За 20 години в Шанхай цените на имотите са скочили 20 пъти. Квадратен метър в обикновен жилищен квартал стига до 3000 долара. В същото време заплатите на местните хора са между 500 и 700 евро.

В Китай обаче е прието, че не можеш да се ожениш без собствени жилище. Освен от спестявания, всеки месец работодателят е длъжен да отделя определен процент, наред с вноските за здраве и пенсия, които отиват в така наречения "жилищен фонд".

Когато настъпи момента, тези пари се използват като първоначална вноска за жилище.

Икономическата криза обаче също засяга обикновените китайци. Затова държавата се намесва и намалява лихвите.

В най-скъпият квартал на 18-милионният Шанхай - "Пудонг", цената на квадратен метър достига космическите 30 хиляди долара. В престижната му част имоти имат звезди като Джеки Чан, а за обикновените китайци, които идват в Шанхай като туристи или живеят от другата страна на реката, остава възможността да се снимат с небостъргачите за спомен.

Източник: Нова телевизия