Официалната резиденция и работно място на заместник-председателя на Филипините в Манила е любопитна атракция.

Сградата се нарича Кокосовият дворец, или Tahanang Pilipino, поради широкото използване на дървен материал и различни части на кокосовото дърво в неговото изграждане.

Покривът е направен от керемиди от кокосово дърво, а колоните са обърнати кокосови дънери с отличителната си издутина в основата.

Паркет от кокосово дърво покрива подовете, килимите са изработени от кокосови влакна, а тапетите са от фиброзна обвивка.

Масивният полилей, направен от 101 черупки от кокосови орехи, наистина си заслужава да се види, както и масата за хранене от 40 000 малки парчета инкрустирани черупки от кокосови орехи.

Почти 70% от структура на двореца е направена от дървесина от кокосов орех. Всичко - от корените през цветовете до плодовете - са използвани, за да се проектира и украси дворецът. Не е чудно, че във Филипините наричат ​​кокосовото дърво "дървото на живота".

Кокосовият дворец е построен по време на режима на президента Фердинанд Маркос, който заедно със съпругата си и първа дама Имелда Маркос открадва от филипинската съкровищница най-малко 10 милиарда щатски долара, преди да бъде свален от поста си.

С натрупаното незаконно богатство двойката купува няколко жилища в САЩ и Филипините, повече от сто скъпи картини на художници като Ван Гог, Рембранд и Микеланджело, сребърни съдове, златни колиета, диамантени диадеми и други.

Имелда Маркос живее екстравагантно, като притежава огромен гардероб с най-малко хиляда чифта обувки. Днес те са изложени в Marikina Shoe Museum в Манила.

Вижте още: Шестима жестоки съвременни диктатори, за които не сме чували

Нейна е идеята за изграждането на елегантна къща за гости в Кокосовия дворец, която трябва да приюти папа Йоан Павел II при посещението му във Филипините през 1981 г.

Но когато папата научава, че той е построен с цената на 37 милиона филипински песос, или 10 милиона щатски долара по онова време, той отказва да стъпи в двореца, защото смята, че пищната сграда сериозно контрастира с бедния живот на населението на страната.

Изненадана от отказ на папата, Имелда кани холивудски знаменитости, като Брук Шийлдс и Джордж Хамилтън, за откриването му. По-късно дворецът е превърнат в място за сватби и партита, преди да стане офис на вицепрезидента и официална резиденция.

Той е отворен за обществени обиколки през 2011 г.