В британската столица днес ще се състои тържествена церемония по случай завършването на строителството на най-високия в ЕС небостъргач "Шард".

Проектираната от италианския архитект Ренцо Пиано сграда, по външен вид прилича на остро парче стъкло, каквото е и едно от значенията на shard на английски, и е облицована с 11 хиляди стъклени панела.

Довечера небостъргачът ще бъде открит с бляскаво лазерно шоу, в церемонията ще участва средният син на кралица Елизабет - принц Андрю, и премиерът на Катар шейх Хамад бен Джасем ат Тани, предаде ИТАР-ТАСС.

Тази страна е главният инвеститор на проекта, който британската преса вече нарече въплъщение на финансовата мощ на Катар.

Reuters отбелязва, че огромната празна все още сграда за мнозина е и символ на трудните и непредсказуеми икономически времена, информира БТА.

Издигането на "Шард" струва 1.5 милиарда лири (2.35 милиарда долара). По искане на близкоизточните инвеститори, в офисите на този 87-етажен небостъргач няма да има компании, занимаващи се с продажба на алкохол и хазарт.

"Шард" е висок 309.6 метра. В него има търговски център, офиси, зимни градини, ресторанти, луксозни частни апартаменти и хотел с 200 стаи.

Всъщност, обзавеждането на вътрешните помещения ще завърши чак догодина.

Очаква се апартаментите да бъдат бързо купени от богати чужденци, преди всичко от инвеститори от Близкия изток, устремили се към Лондон след началото на Арабската пролет.

По-сложно ще е в условията на криза да се намерят желаещи да наемат офиси в новата сграда.

Цените на апартаментите в "Шард" може да достигнат 30 - 50 млн. лири. Ако прогнозите се оправдаят, небостъргачът ще догони комплекса Уан Хайд парк, който сега е на първо място в списъка на най-скъпите имоти в Лондон.

В класацията на световните небостъргачи "Шард" е на 59-о място. По-нисък е от Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, който е 443 метра, и от най-високата сграда в света - 829 метровата кула Бурдж Халифа в Дубай.