Легендарната наследница на тютюнев крал на Америка Дорис Дюк имаше много домове по целия свят. Но най-добре се чувстваше и имението си "Шангри-Ла" в Хаваите.

През дългия си живот Дорис Дюк преминава от един списък в друг: от " най-богатата наследница на Америка" в "най-богатата неомъжена жена", след това в "най-богатата жена." За трагичната борба на Дорис със собственото ѝ богатство обикновената публиката в началото на 20 век следи през ключалката на таблоидите, а по-късно Холивуд ще я увековечи във филма „Тайния живот на Дорис Дюк“.

Бащата на Дорис умира, когато тя е на 12-годишна възраст. Останала богата и сама, тя е отгледана затворена у дома, сред частни учители и возена навсякъде в Ролс-Ройс. Това предопределя съдбата ѝ цял живот да се оказва използвана, с поредица от провали в личния живот , но убедена, че може да си купи всичко с пари- любов, приятели, близост.

Едва към края на живота си в усамотението на „Шангри-Ла“ Дорис Дюк успява да осъзнае, че няма да отнесе със себе нищо от огромното си богатсво.

Най-богатата жена в света в началото на 20 в. оставя след себе си колекции от картини и антики, бижута и мебели и много имоти, сред които любимата ѝ разкошна вила:

Имението "Шангри-Ла" на Хаваите е наречено така в чест на скрития идиличен манастир в Тибет, от роман на Джеймс Хилтън.

Дорис Дюк е не само една от най-богатите жени на ХХ век, но също така известна красавица. Това не ѝ помага в личния живот – всичките ѝ бракове са неуспешни.

Столовата на терасата е едно от любимите места на Дорис - тя обича, че от тук може да гледа океана и градината.

Фасадата на вилата с 1300 м ² площ е измамно скромна- така както е прието на Изток.

Така изглежда имението, заснето от водата през 30-те години на миналия век. Пейзажът не се е променил оттогава.

Общ изглед на павилиона, наречен "Играчка". В наши дни тук се четат лекции по историята на ориенталското изкуство.

Първоначалното му предназначение е да служи като къща за гости

Поглед отвътре

Трапезария. Първоначално стаята е украсена в хавайски стил, но през 1960 г., Дорис реша да промени интериора в съответствие с увлечението си по Изтока. Стените и тавана са покрити с египетски памук: най-богатата жена в света искала стая като "Палатка на номад".

По коридорите има антики- предмети, донесени от Иран и Филипините.

Стая в турски стил.

Мозайка от 19 в. От Иран- още една антика, украсява вратата към терасата.

Дорис и нейният съпруг Джеймс Кромуел в новопостроена къща през 1938 г.

Като истински дворец от Изтока, вилата е построена около централния двор с фонтан.