Мексикански архитекти са проектирали подземен небостъргач, който да бъде изграден в столицата. Той представлява обърната надолу с основата пирамида с височина от около 300 м, съобщи ArchDaily.

Според архитектите концепцията за "земостъргача" (Earthscraper) ще реши проблема с историческия център на града, който може да се развива само на дълбочина заради няколкото археологически слоя. Първият от тях е от времето на ацтеките.

Своя 70-етажен обърнат надолу подземен небостъргач компанията BNKR Arquitectura мислено е разположила на и под "Сокало" (Zocalo) - главен площад в Мексико, с размери 240х240 м. Според авторите на проекта сградата би се простирала на обща площ от 775 хил. кв. м.

Според проекта на архитектите обърната подземна пирамида може символично да "пробие" археологическите слоеве - на техните равнища, в съответствие с епохата, могат да бъдат създавани музеи и културни центрове.

Архитектите предвиждат първите десет етажа да са с музеи, следващите 10 да са заети от търговски обекти и жилища, след това да има 35 етажа с офиси и т.н.

Източник: БТВ