Пететажен мезонет в най-високата сграда в Монако е само един от няколко нови имота, които се появиха в последно време в княжеството, за да отговорят на нуждите на все по-големия брой супербогаташи, които се местят там, пише CNBC.

Броят на хората, които живеят в Монако с нетно имущество от над 30 млн. долара, нарасна с 62% в последните десет години, като 2200 жители на княжеството с население от 40 000 души разполагат с нетно състояние от над 10 млн. долара, сочат данни на компанията за пазарни проучвания New World Wealth.

Това е причина за увеличаването на средната цена на недвижимите имоти от 27.8% в последните пет години, сочат данни на компанията Knight Frank и на статистическата служба на Монако.

Цената на имотите в княжеството е една от най-високите в света, като стойността на суперлуксозните жилища достига 100 000 евро на квадратен метър. Един милион евро са достатъчни, за да си купите жилище от 20 кв. м в Монако, докато същата сума би ви осигурила дом от 23 кв. м в Хонконг, 27 кв. м в Лондон и около 30 кв. м в Ню Йорк.

Руските купувачи се завръщат на пазара на скъпите жилища - след кратка пауза, заедно с китайски купувачи и клиенти от Близкия изток, сочат данните на Knight Frank. От компанията допълват, че засиленият интерес на тези клиенти е част от движещата сила зад главоломното развитие на пазара на недвижими имоти в Монако в последните години.

„Руските купувачи са активни на пазара на луксозни жилища (над 10 млн. евро) и предпочитат нови жилищни сгради. Монако трябваше да реагира, за да бъде в крак с други водещи европейски и глобални градове. Осъвременяването на района около Care d'Or показва, че княжеството полага усилия да осигури повече модерни сгради и инфраструктура“, отбелязват от Knight Frank.

Със своята площ от 3500 кв. м пететажната къща в Tour Odéon, която разполага с огромен плувен басейн и водна пързалка, може да надхвърли сумата от 300 млн. евро. В същото време британци, италианци, швейцарци и северноевропейци се конкурират за ограничения брой по-евтини имоти в Монако, които се предлагат на цена под 10 млн. евро.