Понижението в търсенето на офиси в Москва заради кризата накара някои собственици на бизнес центрове да започнат да ги дават под наем за всякакъв срок, дори за по няколко часа, пише РИА Новости.

Такива помещения се предлагат както в бизнес-центрове от клас А и В, така и в бивши административни сгради клас С. До момента подобна практика за бизнес имоти от клас А не е прилагана, а за клас В беше сравнително слабо разпространена, отбелязват експерти.

Според доклада на компанията "Миэль - Коммерческая недвижимость" с тези услуги се занимават специализирани компании, чиято основна дейност е наемане на помещения в бизнес центрове с площ между 1000 и 2 000 кв.м и разпределянето им на по-малки по площ"кабинети" с цел преотдаване.

Тези помещения са напълно оборудвани с всички комуникационни системи и цялата необходима офис-техника. Клиентите имат възможност да наемат както малки кабинети оборудвани за един или двама човека, така и значително по-големи площи. Освен кабинети, има възможност и за наемане помещения с големи открити пространства, както и виртуални офиси.

Размерът на наема "на час" се определя от неговата площ, броя на работните места и тяхното разположение.

В доклада се дава пример, в който в бизнес център клас А може да се наеме помещение с площ 10 кв.м, където може да работи 1 човек, на цена от около 800 долара на месец. Помещения в бизнес център клас В за двама човека върви на цени между 950 и 1050 долара на месец, а офис за 4 - 5 човека цената е между 1 900 и 2 200 долара.