Нюйоркският архитект Джеймс Рамзи и неговото студио RAAD дава "храна за размисъл" на родните ни проектанти с разработката си за градски парк "Delancey Underground", който да бъде разположен под една от улиците на Манхатън.

Дърветата, храстите, цветята, фонтаните, алеите и пейките - всичко, което е характерно за един обикновен парк, ще бъде събрано в пустеещо подземно трамвайно депо, изоставено преди 60 години, съобщи Мембрана.

Предимството на проекта е, че за да се сдобие Ню Йорк с нов парк и то в центъра на мегаполиса, няма нищо да се разрушава. По данни на The Lo-Down, площта на празното депо е около 6000 кв. м. А това не е толкова малко, ако се сравни с останалите паркове в Ню Йорк, без Central Park, разбира се.

Сегашното състояние на изоставеното депо е плачевно.

Навремето тук е било място, където трамваите са обръщали, за да поемат от Манхатън към Бруклин. За да се развиват нормално растенията под земята, а сметките за ток да не превърнат идеята във фикция, Рамзи е пренасочил слънчевата светлина под улицата с помощта на влакнесто оптични кабели, лещи и огледала.

Преди да открие влечението си към архитектурата, Джеймс Рамзи е работил като инженер в НАСА. В интервю за "New York Magazine" той казва: "Ние ще насочим слънчевата светлина, както са го правили в древните египетски гробници, но със суперсъвременни методи."

Светлината ще събират поставени на улицата десетки колектори, напомнящи на външен вид на улични фенери. Авторът на подземния парк твърди, че в насочената под земята светлина ще бъдат филтрирани ултравиолетовите и инфрачервените лъчи, но ще бъде запазена дължината на вълните, отразяваща се най-ефикасно върху фотосинтезата.

Ако идеята бъде реализирана, Ню Йорк ще получи привлекателно късче зеленина, вместо изоставено мрачно и влажно подземие, което е било използвано за транспорт преди около половин век.