Ексклузивен формат на изложението за недвижими имоти BalPEx Exclusive, както и конференцията за недвижими имоти и инвестиции BalREc - Awaiting Recovery, определят профила на Есенната седмица на недвижимите имоти - Balkan Property Week.

Събитието ще се проведе на 5 и 6 ноември 2009 г. в Кемпински Хотел Зографски, София.

Дали възстановяването на развитите икономики ще върне растежа и на българския пазар на имоти, капиталовите потоци към държавата и интереса на инвеститорите? Кога да очакваме първите признаци за възстановяване на индустрията у нас и кои сектори на икономиката ще бъдат двигатели на растежа? Отговорите на тези въпроси ще бъдат дискутирани още при откриването на двудневната конференция BalREc - Awaiting Recovery.

В продължение на повече от година в условията на криза предприемачите опитаха различни решения за запазване на бизнеса и стойността на активите си.

В жилищния сектор се търсеха оптималните финансови схеми, които да подкрепят купувачите; при бизнес имотите се увеличи предлагането на гратисни периоди за наемите и други стимули, докато на корпоративно ниво фирмите направиха съкращения и се фокусираха върху основния си бизнес.

Заради затруднената ситуация в реалната икономика продажбите и приходите на инвеститорите в имоти намаляват, а по отношение на финансирането те се сблъскват със завишени изисквания, за да получат кредит. И двата фактора водят до проблематизиране на активите, заради невъзможността да се покрият изискванията по договорите за кредит.

За първи път форумът ще се спре подробно на управлението на бизнес и жилищни имоти. Спадът в продажбите извади на пазара голям брой качествени жилища, което направи лукса по-достъпен. От друга страна, това води до неизбежна сегментация на пазара.

Вторият ден на конференцията BalREc - Awaiting Recovery ще се спре на въпроса защо жилищата в България са евтини и недостъпни.

Един от сегментите, който извървя пътя от бурния растеж до точката на замръзване - ваканционните имоти, също ще бъде във фокуса на вниманието на участниците в конференцията.

Конференцията ще приключи с дискусия, посветена на „Неразкритият потенциал на индустриалните имоти."

Целта на тазгодишната конференцията е да се продължи диалога между индустрията и правителството в реализирането на антикризисния пакет мерки и да бъде очертан хоризонтът за развитие на сектора след кризата.