„Иновации и устойчивост в строителството – възникващи трендове или нова реалност” беше темата на презентацията на Синиша Станкович, управляващ партньор на BDSP Partnership – водеща международна консултантска компания, специализирана в областта на дизайна и проектирането на екологични, устойчиви и енергийно-ефективни сгради.

Това бе една от темите на международната конференция „Устойчиво развитие в сектора на недвижимите имоти”, организирана от Colliers International – България.

Природата налага да се промени начинът на проектиране, строеж и поддръжка на сградите, посочи Станкович. Според него защитата на околната среда е защита на инвестициите. В период от 5 до 10 години единствените сгради, разрешени за строеж в Европа, ще бъдат „зелените” сгради, заяви Станкович. По думите му, този тип строителство ще се наложи не само по необходимост, то ще се превърне в конкурентно предимство за инвеститорите.

С презентация във форума се включи и Мануел Фери Санчес, собственик на Ferry Group – най-големият испански инвеститор в България, развиващ у нас иновативни екологични проекти в областта на строителството и възобновяемите енергийни източници. Има политическа воля за решаване на проблемите на опазването на околната среда, заяви Мануел Фери Санчес. Той съобщи, че с двата си големи бизнес-проекта у нас – „Грийн Енерджи България” и „Спортен център Кътина” участва в кампанията на ЕС „Възобновяема енергия за Европа 2008-2012 година”."Грийн Енерджи България" е един от новаторските екологични проекти с ключово значение за развитието на българския пазар за биогорива.

Стийв Барлоу, старши мениджър на ENVIRON - международна компания за консултантски услуги в сферата на околната среда и здравеопазването, запозна участниците във форума с вече действащата в някои страни Директива на ЕС за енергийна експлоатация на сгради. Съгласно директивата се издават сертификати на сградите както за енергийна експлоатация, така и за енергийна ефективност.

Йержи Колайтис, принципал за Източна Европа на ENVIRON, посочи необходимостта от ангажиране на политиците, бизнеса и обществото в усилията за минимизиране на разходите за енергия и отпадъци, и използването на иновативни технологии за отопление и охлаждане.

Участниците във форума се обединиха около тезата, че е необходимо обучение и постоянно информиране на обществото за проблемите на околната среда и начините за решаването им в сектора на строителството и инфраструктурата. Те изразиха увереността си, че държавната и местните администрации, инвеститорите и строителите, както и крайните потребители могат да подкрепят екологичните стандарти и политики в тези сфери.