В разгара на икономическата криза в Съединените щати на пазара на недвижими имоти се появиха жилища, които могат да бъдат купени за символичната цена от 1 долар, предаде ИТАР-ТАСС. Например в градчето Сейнт Пол в щата Минесота местната власт притежава 2 000 пустеещи жилища. За да се реши проблемът, някои от тях бяха обявени за продажба на цена от 1 до 50 хил. долара.

Според общинските служители цената се определя от състоянието на сградата, но пък това не би трябвало да смущава потенциалните купувачи, тъй като обявените за продажба имоти се намират в историческия център на Сейнт Пол.

Придобиването на жилище може да стане само с договор, съдържащ редица условия. Собственикът ще бъде длъжен да приведе жилището в нормално състояние и да направи необходимите ремонти. Освен това купувачът трябва лично да живее в него, а не да го дава под наем, нито да "замразява" обекта, изчаквайки ново покачване на цените на недвижимите имоти.

Според местната управа купувачи непременно ще се намерят, тъй като всяко от обявените за продажба жилища има историческа стойност. В построените преди повече от сто години сгради все още има следи от разкоша и размаха, с който са били създадени.

При всяко положение това ще бъде добра инвестиция и ще носи дивиденти в бъдеще, когато икономическата ситуация в Сейнт Пол се подобри.

Източник: БТА