В Румъния строят три пъти по-малко жилища, отколкото в страните от ЕС

517
В Румъния строят три пъти по-малко жилища, отколкото в страните от ЕС

В Румъния се строят три пъти по-малко жилища, отколкото средно в държавите от ЕС, заяви шефът на Виенския институт за жилища Волфганг Аман, който е консултант на румънската държава по проблемите на законодателните промени в тази сфера.

На хиляда души се падат по 1,8 нови жилища в Румъния, докато средното равнище в ЕС е 6 нови жилища на хиляда души, а в Испания и Ирландия броят им дори е 15 на хиляда души, посочи Аман, цитиран днес от вестник "Котидианул".

В Източна Европа най-много жилища на глава от населението има в Унгария - 4,1, Полша и Словакия - с 3,1 нови жилища на хиляда души и Чехия - с 2,9 нови жилища, допълва БТА.

Според данните на Волфганг Аман гражданин на ЕС живее средно върху 36 квадратни метра жилищна площ, докато в Румъния се падат само 15 квадратни метра на човек.

Средно 65 на сто от гражданите на ЕС живеят в собствени жилища, като този процент е най-нисък в Швейцария, където само 35 на сто от гражданите имат собствени жилища, и най-висок в Унгария, където 93 на сто от хората притежават свое жилище.

В България и Словения 91 на сто от жилищата са собствени, а в Румъния процентът е 81 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg