Град Кеймбридж, щата Масачузетс, който е център за престижни университети и биотехнологични компании, заделя апартаменти, за да помогне с наемите на неочаквана група от хора – семейства с годишни доходи от над 100 000 долара.

Наскоро градът е провел лотария за 15 жилища с наеми под пазарните нива, в нова сграда намираща се на няколко спирки с метрото от центъра на Бостън. Четиричленно семейство с годишен доход в размер на до 118 200 долара са могли да кандидатстват за някои от апартаментите. Градът е получил най-малко 45 молби, пише WSJ.

Много градове в САЩ имат проблеми с нуждата от повече достъпни жилища за хора като учители, медицински сестри, пожарникари и сервитьори. Федералните субсидии не са много. В същото време нарасналите цени на строителството карат строителните предприемачи да се концентрират върху изграждането на луксозни апартаменти за отдаване под наем, а не върху жилища за средната класа.

Най-малко 6 общини, между които Ню Йорк, Сан Франциско, Джупитър, Флорида и Портланд (Мейн) са предприели мерки, съгласно които строителните предприемачи трябва да заделят апартаменти в нови сгради, които да се отдават под наем на семейства от средната класа.

Част от тези семейства в районите с по-висок стандарт на живот имат шестцифрени годишни доходи.

В Кеймбридж, където се намират Харвардският университет и Масачузетският технологичен институт, средните стойности на наемите са скочили с 36% от края на 2010 г., до 2 750 долара на месец, според имотната агенция Zillow.

Това е повече от средната стойност на наемите в петте основни квартала на Ню Йорк, където цената е около 2 295 долара. За Манхатан обаче средната цена е 4 128 долара.

В същото време защитниците на бедните са скептично настроени към подобни програми, които според тях отвличат вниманието от хората, които са в най-голяма нужда.

Близо половината от домакинствата в САЩ, които заработват между 30 000 и 45 000 долара годишно, дават над 30% от доходите си за наеми, което е считано за финансово устойчиво ниво.

В същото време при домакинствата с годишни доходи между 75 000 и 150 000 долара делът на тези, които заделят 30% или повече от доходите си за наеми, е е едва 5.5%.