Борбата между шведските градове Стокхолм и Гьотеборг за престиж се разширява към нови области. Сега е ред на строителите и архитектите, съобщава ИТАР-ТАСС.

Миналата седмица Гьотеборг съобщи плановете си да построи 60-етажна жилищна сграда с височина 200 м. В отговор Стокхолм информира за строителството на сграда на 75 етажа. Според съобщения в медиите, това ще бъде най-високата жилищна сграда в Северна Европа.

В момента най-високата сграда в Швеция се намира в Малмьо, третият най-голям град на кралството. Това е 54-етажната сграда Terning Torso, извисяваща се над земята на 190 метра

"Когато развитието се случва с бързи темпове, изграждането на небостъргачи е явление, което се подразбира от само себе си. Ако искаме да имаме един компактен град, това е един от вариантите. Мисля, че тази тенденция само ще се засилва" - каза проф. Ханс Линд от Кралския технологичен институт в Стокхолм.

Той е убеден, че строителството на печеливши небостъргачи е,възможно, но отбелязва, че става дума и за престиж. B Terning Torso беше заложена загубата на половин милиард крони (55 милиона евро) от самото начало.

Но за всичко това вече е забравено. Сега има красива сграда, която е символ на града. Разбира се, това означава много. По този начин градовете се състезават за внимание към себе си", заявява проф. Линд.