В София ще се строи правителствен център на площ от 600 декара, съобщи след заседанието на кабинета днес министърът на отбраната Николай Цонев. Имотът е бил стопанисван от военното министерство, предаде БНР.

В центъра, освен административни сгради, ще има хотели, жилища за дипломати и спортни обекти, каза Цонев. Правителството възложи на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов да организира ограничен конкурс за изработването на проект-концепция с макети за изграждането на многофункционален комплекс на бул. "Цариградско шосе" - "6-ти километър" в София.

Конкурсът ще бъде обявен според разпоредбите на Закона за обществените поръчки чрез открита покана за участие до края на месец юли тази година, допълва БГНЕС. Изборът на най-добрия проект ще бъде направен до края на декември 2008 г. В доклада за подготовката на процеса за изграждане на многофункционалния комплекс, представен на заседанието на Министерския съвет от министъра на регионалното развитие и благоустройството, се посочва, че конкурсът ще протече на 2 етапа.

След открита покана и регистрация на кандидатите възложителят ще избере до 6 участници, на които ще се възложи изработването и представянето на проекта-концепция. Международно жури ще определи най-добрата от 6 концепции, на който ще бъде възложено да изработи окончателния проект на подробен устройствен план. Предвижда се проектите-концепции да бъдат представени на обществено обсъждане.

Снимка: Profit.bg