Докато наемателите в София са склонни да платят по-висока цена за по-голямо жилище, бюджетът на кандидатите за покупка на апартамент в столицата леко се свива. Това показва статистиката на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Най-търсените жилища в София остават тези с площ между 50 и 80 кв. м и цена между 30 и 50 хил. евро. Въпреки това кандидатите за покупка на жилищен имот в София леко са свили бюджетите си.

През втората половина на 2013 г. най-много са се увеличили купувачите готови да отделят до 30 хил. евро за покупка на апартамент. Въпреки това, те съставляват все още едва 10% от търсенето на пазара.

Купувачите с бюджет между 30 и 50 хил. евро, и между 50 и 80 хил. евро от своя страна регистрират отново покачване от 3% след спада през предходния период. Най-голям спад в търсенето има на апартаменти между 80 и 120 хил. евро. Техният дял в запитванията за покупка за втората половина на миналата година е 10%, или с 50% по-малко от първата половина на годината.

Няма промяна в обема търсенето на по-скъпите жилища с цена над 120 хил. евро сочи проучването.

Все още най-търсени остават апартаментите между 50 и 80 кв.м. Техният дял в запитванията, получени през второто шестмесечие на 2013 г. е 44%. Малко по-големите апартаменти между 80 и 120 кв.м. представляват една трета от търсенето на пазара. При маломерните апартменти под 50 кв.м. има покачване на търсенето до 11% от общия обем.

Статистиката на запитванията за апартаменти под наем за втората половина на 2013 г. показва, че наемателите са се ориентирали към по-големи апартаменти. Най-търсени са вече не жилищата с площ от 50 до 80 кв.м., а тези от 80 до 120 кв.м.

Заедно с увеличаване на желаната площ, има покачване и на бюджетите на наемателите в сравнение в предходния период.

Основната част от тях са били готови да отделят над 250 евро на месец за наем на жилище, показват данните от анализа на постъпилите запитвания в агенцията.