Най-луксозният сегмент на имотния пазар в Ню Йорк процъфтява, докато сегментът на "просто богатите", където жилищата струват между 5-20 млн. долара, изостава.

Това е достатъчно за Кърк Хенкелс от имотната агенция Stribling да заяви в свой доклад за пазара на луксозни имоти, че "80 млн. долара вече са новите 20 млн. долара", информира Wall Street Journal.

През 2008 г. цените на имотите в най-луксозния сегмент от пазара в Ню Йорк се движеха около 40 млн. долара, а рекордната цена беше около 6 000 долара за кв. фут (65 200 долара/кв. м), казва Хенкелс. Днес тази сума е нараснала до над 10 000 долара за кв. фут (107 640 долара кв. м).

Най-голямата сделка с имот в Ню Йорк през последната година беше продажбата на мезонета на Санди Уейл, за когото руски купувач плати исканата сума от 88 млн. долара. Апартамент в строящата се сграда One57 се продава за над 90 млн. долара, а на пазара в момента има апартамент, който се продава за над 100 млн. долара, както и два други, чиято цена е от по 95 млн. долара.

В същото време пазарът на имоти с цена между 5 и 20 млн. долара не се справя толкова добре. От началото на годината до август са сключени сделки за 388 за имоти с цена 5 млн. долара, което е със 7.4% по-малко, в сравнение със същия период на миналата година. Цените на имотите в този сегмент също така отчитат лек спад.