Силно повишение са регистрирали общият брой ваканционни недвижими имоти у нас през първата половина на годината, сочи изследване на Colliers Bulgaria.

В планинските курорти те са се повишили с 52% за полугодието, в сравнение със същото на миналата година, след като на пазара са излезли 10 000 нови апартамента.

Повишение от 39% е отбелязано и при недвижимите имоти по родното Черноморие, като новите жилища са били 13 500.

Общият брой на ваканционните недвижими имоти е възлизал на 76 500 към края на юни, според данни на Colliers International.

В планинските райони най-голямо е повишението на предлаганите имоти в района на Банско, включително и Разлог, който е допринесъл за 78% от новото предлагане на пазара.

По черноморското крайбрежие най-много са били жилищата, представени на пазара в Слънчев Бряг, като те са представлявали една трета от новите жилища. Силно повишение на предлагането е било отчетено още в Св. Влас и в Созопол, съответно от 52 и 62%.

Като цяло цените на апартаментите във ваканционните селища са се запазили без съществена промяна, въпреки изпреварващото търсене и предлагане, като варират в диапазона между 800 и 1 700 евро за кв. м.

В основата на търсенето на подобен род жилища продължават да са чуждестранни инвеститори и по-специално британски и ирландски, според Атанас Гаров - изпълнителен директор на Colliers Bulgaria.

Много руски граждани също се насочват към пазара на ваканционни жилища у нас, като имат особено силен интерес към Черноморието.