Община Варна продава на търг няколко имота в града и курорта Св. Св. Константин и Елена. Продажбите са в изпълнение на решения на общинския съвет. Цените на парцелите, в зависимост от местоположението, тръгват от 150 евро за квадратен метър и стигат до 450 евро. От продажбата на имотите в общинския бюджет трябва да влязат над 15 млн. лв., пише в. Дневник.

Най-атрактивният имот е в курорта Св. Св. Константин и Елена. Той е с площ от над 5 дка, но се оказва, че за него няма кандидати. Общинският съвет беше определил началната тръжна цена от 5.025 млн. лв. без ДДС (около 500 евро/кв. м), но първият търг се провалил поради липса на кандидати. Сега цената е намалена с 10% и новата е 4.522 млн. лв., каза Диана Габровска, директор на дирекция "Общинска собственост".

Новият търг с явно наддаване е насрочен за 21 август. Ако и тогава не се яви никой, ще намалим цената с още 10%, каза Габровска. Тя обясни, че имат право да намалят цената до половината от решението на общинския съвет. Според брокери на имоти интересът към имота е голям, като цените на парцелите в регулация се движат от 150 до 600 евро/кв. м в зависимост от местоположението и параметрите на застрояване. Най-големият собственик в курорта е "Св. Св. Константин и Елена холдинг" на групата ТИМ.

Другите два имота, които ще се продават на търг са във Варна. На страницата на общината в интернет не е качена информация за насрочване на дати. Единият имот от близо 13.5 декара се намира в жк "Враждебна" на бул. "Република". Теренът е отреден за обществено обслужване. Началната тръжна цена е близо 8.8 млн. лв. Другият имот от 812 кв. м се намира на ул. "Янтра" № 2, в близост до детски ясли. Началната тръжна цена 280 хил. лв.

Право на участие в търговете имат еднолични търговци, физически и юридически лица. Те не трябва да имат задължения към Националната агенция за приходите и община Варна. Тръжната документация за участие е 1000 лв. Депозитът за участие е 10% от стойността на имота. Стъпката за наддаване също е 10 на сто от началната тръжна цена.

Чрез конкурс се продава единствено парцел от 2873 кв. м на ул. "Капитан Райчо". Имотът се намира между детска градина и улиците "Бяла мечка" и "Свобода". Началната конкурсна цена е над 872 хил. лв. Освен това бъдещият собственик на имота трябва да предостави обезщетение в полза на община Варна в размер не по-малко от 180 кв. м от разгърнатата застроена площ на сградата.

Тя ще се използва за нуждите на читалище "Искра". Отварянето на конкурсните предложения е насрочено за днес, но от общината отказаха да съобщят дали им подадени оферти. С най-голяма тежест при оценяването ще е цената, която формира 70%. С 20 на сто е оценена тежестта за размер на площта за нуждите на читалище "Искра". Десет процента се дава за срока за въвеждане на целия обект в експлоатация. Той не трябва да бъде по-кратък от 9 месеца и не по-дълъг от 18, смятано от датата на издаване на разрешението за строеж, съобщават още от Дневник.