Варна разпродава общински имоти

1048
Варна разпродава общински имоти

Община Варна продава на търг няколко имота в града и курорта Св. Св. Константин и Елена. Продажбите са в изпълнение на решения на общинския съвет. Цените на парцелите, в зависимост от местоположението, тръгват от 150 евро за квадратен метър и стигат до 450 евро. От продажбата на имотите в общинския бюджет трябва да влязат над 15 млн. лв., пише в. Дневник.

Най-атрактивният имот е в курорта Св. Св. Константин и Елена. Той е с площ от над 5 дка, но се оказва, че за него няма кандидати. Общинският съвет беше определил началната тръжна цена от 5.025 млн. лв. без ДДС (около 500 евро/кв. м), но първият търг се провалил поради липса на кандидати. Сега цената е намалена с 10% и новата е 4.522 млн. лв., каза Диана Габровска, директор на дирекция "Общинска собственост".

Новият търг с явно наддаване е насрочен за 21 август. Ако и тогава не се яви никой, ще намалим цената с още 10%, каза Габровска. Тя обясни, че имат право да намалят цената до половината от решението на общинския съвет. Според брокери на имоти интересът към имота е голям, като цените на парцелите в регулация се движат от 150 до 600 евро/кв. м в зависимост от местоположението и параметрите на застрояване. Най-големият собственик в курорта е "Св. Св. Константин и Елена холдинг" на групата ТИМ.

Другите два имота, които ще се продават на търг са във Варна. На страницата на общината в интернет не е качена информация за насрочване на дати. Единият имот от близо 13.5 декара се намира в жк "Враждебна" на бул. "Република". Теренът е отреден за обществено обслужване. Началната тръжна цена е близо 8.8 млн. лв. Другият имот от 812 кв. м се намира на ул. "Янтра" № 2, в близост до детски ясли. Началната тръжна цена 280 хил. лв.

Право на участие в търговете имат еднолични търговци, физически и юридически лица. Те не трябва да имат задължения към Националната агенция за приходите и община Варна. Тръжната документация за участие е 1000 лв. Депозитът за участие е 10% от стойността на имота. Стъпката за наддаване също е 10 на сто от началната тръжна цена.

Чрез конкурс се продава единствено парцел от 2873 кв. м на ул. "Капитан Райчо". Имотът се намира между детска градина и улиците "Бяла мечка" и "Свобода". Началната конкурсна цена е над 872 хил. лв. Освен това бъдещият собственик на имота трябва да предостави обезщетение в полза на община Варна в размер не по-малко от 180 кв. м от разгърнатата застроена площ на сградата.

Тя ще се използва за нуждите на читалище "Искра". Отварянето на конкурсните предложения е насрочено за днес, но от общината отказаха да съобщят дали им подадени оферти. С най-голяма тежест при оценяването ще е цената, която формира 70%. С 20 на сто е оценена тежестта за размер на площта за нуждите на читалище "Искра". Десет процента се дава за срока за въвеждане на целия обект в експлоатация. Той не трябва да бъде по-кратък от 9 месеца и не по-дълъг от 18, смятано от датата на издаване на разрешението за строеж, съобщават още от Дневник.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...