Във Варна 12 организации и сдружения започват днес подписка срещу продажбата на терени от Морската градина в града, съобщи bTV. Те настояват да се отмени сделката с "Холдинг Варна", собственост на групировката ТИМ. Според протестиращите сделката е сключена без да има обществено обсъждане и не е взето мнението на варненци.

118-те декара бяха продадени през юни. Те са до самия морски бряг. Групировката се е сдобила с терените срещу 12 милиона лева - или само по около 100 хиляди лева на декар. Документите за продажбата са подписани от областния управител на Варна Христо Контров, според когото това са свлачищни терени, които спешно се нуждаят от укрепване.

На площад "Независимост" освен протестиращите тази сутрин имаше и собственици на заведения на крайбрежната алея, които се обявиха в подкрепа на сделката с мотива, че само така районът ще се облагороди.

"Считаме, че има налице редица законови нарушения, също процедурни нарушения, което ни дава основание да считаме, че компетентните органи, като се запознаят с всички факти по сделката, ще разпоредят нейното анулиране", заяви Мария Христова от Инициативен комитет на майки и граждани.

"В момента сме подали заявление за достъп до обществена информация до областния управител. След това предстои да се получи в БАИ (Българската агенция за инвестиции), с което ние изискваме всички необходими документи и които да покажат дали сделката наистина е законна, както се твърди", коментира адвокатът Марин Маринов.

"Смятам, че е добре за бизнеса. Отделно смятам, че като се има опита на Слънчев бряг, никой няма да започне да строи през един метър хотели и здания, които после няма да бъдат рентабилни и няма да се пълня,т защото всяка икономическа обосновка, ако не е правилно изчислена, ще доведе до загуби", каза Дерон Василски, наемател на заведение на плажа.

Източник: bTV