В един от най-засегнатите американски щати от кредитната криза – Флорида, започна продажбата на загубени жилища, съобщава Bloomberg.

Това, според мнозина анализатори, е повече от ясен знак, че жилищният пазар е достигнал дъното. Това е и краят на мъчителното чакане от страна на хищни фондове, готови да изхарчат повече от 30 млрд. долара, за да закупят възможно най-много жилища на ниски цени.

Продажбата на 120 кондоапартамента във Филаделфия миналия месец на частен фонд и инвестиционната Related Group от Флорида постави началото, казват специалисти.

Все повече инвеститори са се насочили към голямото публично предлагане на изключително привлекателни жилища в централната част на Маями, става ясно от изказванията на различни шефове на агенции за недвижими имоти и брокери.

Цените на жилищата в щата се понижиха с около 19% за изминалия месец юли, което беше достатъчно за кредиторите и банките да започнат да обявяват загубените имоти за продажба.

В противен случай рискуват цената, която ще могат да им вземат в края на годината, да бъде два пъти по-ниска, казват анализатори на пазара.

Продажбите на жилищата се очаква да бъде доста интензивни, като се има предвид готовността на някои от фондовете да харчат пари, както и факта, че част от тях чакат почти три години за това.

Според официалните данни в централната част на Маями има около 11 551 жилища, които ще бъдат завършени до края на тази година, като се очаква да отнеме около 5 години да бъдат продадени на сегашната им цена.