Компанията ЕРА-България, която навлезе на нашия пазар преди около 15 месеца, успя да изгради добра мрежа в страната. В момента тя има 18 партньорски агенции, като 6 са в София, а другите в 7 от по-големите градове на страната.

На проведената от ЕРА-България среща по-рано днес бяха засегнати тенденциите за развитие на жилищния пазар през настоящата година в България и съседна Румъния.

През последните няколко години фокусът на внимание на ЕРА се насочи към страните от Централна и Източна Европа. Основните причини за това са приемането на страни от тези региони в структурите на ЕС, което създава все по-голяма сигурност за чуждестранните инвеститори в почти всички сектори.

Традиционно за нашия регион е големите международни компании да стъпват първо на румънския пазар, който е три пъти по-голям от нашия.

Двата жилищни пазара обаче доста си приличат. Около 90% от жилищата са частна собственост. Факт е, че страните имат почти еднакво икономическо развитие, свързано най-вече с едновременното им приемане в ЕС.

Възможностите за инвестиция в жилищния сектор, които двете страни предлагат, са наистина много големи, става ясно от анализа на ЕРА-България. В Румъния, освен новото жилищно строителство, голямо развитие в жилищния сектор през следващите няколко години се очаква и от реконструкцията на старите жилища.

Прогнозите са през следващите години в северната ни съседка да бъдат построени около 1 млн. нови жилища. Така общият им брой ще скочи с 32%, в сравнение с този в момента. За България, според анализа на ЕРА, се очаква новите жилища да се увеличат с около 50%.

Положително влияние за развитието на жилищните пазари в България и Румъния се очаква да допринесе и увеличението в покупателната способност на населението. Това, до голяма степен, е свързано с увеличението на възнагражденията в двете страни, като за последните 12 месеца доходите на румънските работници са се повишили с около 13%.

Очаква се развитие на жилищното строителство в Румъния най-вече в по-големите градове и по морето. От голяма важност в строителството на нови жилища са терените в покрайнините на столицата Букурещ.

В нашата страна повечето анализатори сравняват пазара на жилищни имоти със същия период през миналата година. За отбелязване е обаче, че 2007 г. беше наистина много интензивна и за тази година се очаква по-скоро ситуацията да се нормализира.

Строителството на нови жилища трябва да бъде свързано преди всичко с търсенето, като се набляга все повече на качеството при изграждането. Нормалното развитие на пазара у нас обаче води до все по голямо спекулиране и изкуствено повишаване на цените на имотите.

Очакваният ръст сред цените на жилищните имоти за тази година в страната ни е около 15%, става ясно още от прогнозите на ЕРА-България.

Снимка: БГНЕС