Световната възвращаемост от имоти в местна валута се е задържала около 11.5% за изминалата 2007 г. сравнено с пика, отчетен през 2006 г, когато тя достигна 14.7%, съобщава PropertyEU.

Това показва първият публикуван индекс, свързан с глобалния пазар на недвижими имоти на компанията за IPD. Според специалисти от компанията спадът в общата възвращаемост се отразява забавянето във всички от петте най-развити икономики в света – САЩ, Великобритания, Япония, Франция и Германия.

Единственото подобрение на отчетените резултати през 2006 г. е отбелязала Германия, въпреки че и там продължава понижени в общата стойност на имотите.

При условие на обезценяването на щатски долар и британския паунд, възвращаемостта, изразена в някоя от тези две валути, е била по-висока, отчитат от IPD. В същото време, възвращаемост от йената и еврото е била по-ниска поради факта, че тези две валути са се засили през годината.

В Европа, страни като Норвегия, Франция, Швеция, Испания и Португалия са повишили общата си възвращаемост на 11.5%, като изчислена на местна валута е даже по-висока съответно 18.3%, 17.8%, 14.9%, 12.9% и 12.4%.

Най-развитата икономика в Европа – Германия, е реализирала обща възвращаемост доста по-ниска от тази на в Норвегия и другите вече споменати страни. Процентът в Германия е едва 4.5, докато във Великобритания е даже и по-нисък – 3.4%, става ясно още от изнесените данни.

Най-силната възвращаемост в сектора на недвижимите имоти отчитат страните разположени в Южна Африка с 27.7%, както и страните до Тихия океан – Корея, Нова Зеландия, Австралия, Канада и САЩ. В този първи глобален индекс са били включени данните за развитието на пазарите в 22 страни по-света, които имат най-добре развит пазар за недвижими имоти.