Ако си мислите, че построяването на вятърни генератори на ел. енергия на средата на морето е научна фантастика – помислете отново. Правителството на Великобритания има намерение да се погрижи за това всички енергийни нужди да се покриват от така наречените “вятърни ферми“, съобщава Inhabitat.

Вятърните генератори ще бъдат издигнати в Северно и Ирландско море, както и по цялото протежение на бреговете на Шотландия и Великобритания. Проектът включва изграждането на повече от 7 хил. турбини, като всяка една ще снабдява близо 8 хил. домакинства.

Общият капацитет, който се очаква е близо 33 гигавата електроенергия, като според предварителните изчисления това ще бъде достатъчно за цяла Великобритания.

Както всеки новаторски проект, така и този има редица противници които завяват, че построяването на такива турбини ще е икономически неизгодно. Според изчисленията производството на 1 мегават ел. енергия от вятърните турбини е на цена близо 3.2 млн. долара, докато при турбините, базирани на земята, производствената цена е малко над 2 млн. долара.

От друга страна, самата поддръжка на тези съоръжения, разположени във водата, е многократно по-скъпа от тези на сушата, заради използването на лодки и хеликоптери.

Правителството още не е изчислило цялата стойност на проекта, тъй като предстои оценка на стойността на материалите, които трябва да се използват, както и самата цена по монтажа на турбините.