Качествата на имотите са приоритет на съвременния купувач на имоти. Българинът все повече отделя внимание и време за откриването на подходящия имот, а не бърза както преди. Това заяви Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates, по време на VII издание на форума "Шумът на парите". По думите й преди всичко се е продавало.

През 2016 година клиентът вече е по-информиран, знае какво иска, търси информация, преди да вземе решение. Той се консултира с брокерите и подбира внимателно. Средно купувачите в големите градове у нас пристъпват към окончателна сделка за имот в период от 1-3 месеца, допълни Илиева.

По думите й изискванията, които съвременният купувач има, са били актуални отдавна в цял свят. В България за утвърждаването им е било необходимо повече време.

Добрата новина е, че новото строителство, което излиза сега, отговаря до голяма степен на изискванията на клиента.
Купувачите в София, Пловдив, Варна и Бургас търсят имоти с отлично местонахождение, гледка, повече площ, по-големи спални и др.

Хората, които купуват сега, са такива, които купуват за собствени нужди. Сменят малкия апартамент за голям. А големия апартамент - за къща. Стремежът е за по-добро качество на живот. Приоритети са по-добрата локация, по-високите тавани, по-добрата дограма, по-добрата инфраструктура и др.

Управляващият партньор в Unique Estates заяви още, че в периода 2015-2016 много хора са купували имоти с цел инвестиция. В момента се наблюдава ръст на този тип клиенти. При тях изключително важно е съотношението качество-локация-цена, тъй като то определя размера на наема.

През 2015 година определен тип клиенти са търсили активно услугите на Unique Estates. Това са българите в чужбина. Те имат високи заплати и търсят начини да инвестират парите си. Намират такава възможност в имотите в България. Един от пиковите периоди е около Коледа.

Илиева подчерта, че българите зад граница не търсят просто имоти, които да оставят на наследниците си, а искат сигурност. Имотите са най-сигурната алтернатива за спестяванията на хората.

Това доказа и кризата в банковата сфера миналата година. Имаше хора, които загубиха значителна част от парите, които държаха в банка. Затова клиентът е на пазара и купува, обясни тезата си Весела Илиева.

На 1 юни ще се проведе и вторият ден на форума Шумът на парите. Очаквайте 20 лектора в трите панела: Банки и небанкови финансови институции, Бъдещето на технологиите и Икономиката на България.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.