Строителството в Европейския съюз се повиши през февруари за трети пореден месец, но с доста по-слабо темпо спрямо растежа през декември и януари, показват данни на Евростат.

Строителството в 28-те страни - членки на ЕС се повиши през февруари с едва 0.1% на месечна база след ръст от 1.4% през декември и през януари. На годишна база строителството в Европейския съюз се повиши с 5.5% (спрямо февруари 2013-а година) след повишение със 7,1% през първия месец на годината.

Аналогичен слаб растеж от 0.1% на месечна база регистрира и строителството в еврозоната през февруари (след скок с 1.6% през предишните два месеца), като на годишна база беше регистрирано повишение от 6.7%, но след ръст с 8.0% през януари.

Евростат оповести и относително добри данни за строителството в България на фона на общото рязко забавяне на този важен сектор в останалата част на Европа, предаде БНР. Според европейската статистика строителството в България се повиши през февруари с 0.5% на месечна база, но след солиден ръст от 3.7% през първия месец на годината, връщайки се към нивата от края на 2013-а година.

На годишна база строителството в нашата страна регистрира повишение от 5.4% през февруари (спрямо февруари) след повишение с 5% през януари. Това сякаш потвърждава, че през първите два месеца на годината българският строителен сектор успя да пречупи негативната тенденция на влошаване, която беше в сила през цялата 2013-а година.