Тази седмица близо до Кремъл отвори врати хотел Ritz-Carlton Мoscow. Най-евтината стая в него за летния сезон струва 1036 долара на вечер.

Оказва се, че в Москва няма достатъчно хотелски стаи, за да посрещнат огромния брой туристи и чужди бизнесмени. Това позволява на хотелите в центъра да вдигат цените си колкото си поискат, съобщава Bloomberg.

Ако не можете да си позволите да платите повече от 200 долара за нощувка, определено ще трябва да се откажете от хотелите в центъра на града. На все повече гости на руската столица им се налага да отсядат в по-крайните квартали.

Миналата година Москва бе посетена от 3.8 милиона души, докато през 1991 г. броят бе 300,000. В последните пет години са били разрушени четири хотела от стария социалистически тип в централната част на града, с което броят на хотелските стаи в района намаля с 5000.

В момента хотелите в Москва разполагат с общо 70,000 стаи, което се оказва недостатъчно.
Правителството работи над проекти, целящи двукратното увеличение на стаите до 180,000 до 2010 година, когато в Москва се очакват 5 милиона посетители.

Сред проектите е построяването на хотел Four Seasons, близо до Кремъл. Хотелът ще разполага с 210 стаи, а строежът ще е на стойност 700 млн. долара. InterContinental Hotels Group Plc, Новотел и Софител също възнамеряват да строят хотели в руската столица.

Не всички обаче вярват на обещанията на властите. През 2003 г. те бяха обещали, че до 2005 г. в Москва ще има 130,000 стаи, но това не стана. Ritz-Carlton, чието построяване отне 350 млн. долара, отваря врати с три месеца закъснение, а властите са по-заети със събаряне на стари сгради отколкото със строежа на нови.

Определено нещо трябва да се направи, тъй като четирицифрените цени на вечер в хотелите около Кремъл отблъскват туристите към по-далечните райони на града, коментират гости на столицата.

В хотел Савой например най-евтината стая е 755 долара на вечер. Отделно се таксуват 35 долара на ден за безжичен интернет, а ако си поръчате чийзбургер, рум сервизът ще ви го достави срещу 22 долара.

За сравнение, в хотел Савой в Лондон най-евтината стая е 399 долара за вечер, безжичният интернет във фоайето на хотела е безплатен (рум сервизът и там обаче излиза доста солено).

Някога в Москва съществуваха евтини хотели като Россия, където нощувката бе 60 долара. Сградата, обаче бе съборена, а нейното място ще се използва за построяването на комплекс на стойност 1 млрд долара, който ще включва четири хотела с общо 1200 стаи.

Някои международни вериги се борят с бюрокрацията, съпътстваща одобрението на проекти в Русия. Три хотела от веригата Holiday Inns с общо 1138 стаи са открити в Москва, но те не се намират в централната част на града. През есента се очаква да бъде отворен и първият Хилтън в Русия - Hilton Moscow Leningradskaya, който ще има 275 стаи.