Строителството на високоскоростната железопътна отсечка между столицата на Унгария - Будапеща и Констанца се очаква да завърши някъде около 2020 г., пише Rompress.

Според осведомени източници стойността на проекта е около 8 млрд. евро. Финансирането на целия проект се очаква да стане в следващите 4-5 години, според плановете, става ясно от съобщението на румънската железопътна компания - CFR SA.

Договорът за строеж на високоскоростната отсечка беше подписан между правителствата на Унгария и Румъния през месец ноември миналата година. Строителството се предвижда да бъде извършено на два етапа.

Отсечката между Будапеща и Констанца ще бъде част от линия, която ще минава през почти цяла Европа и ще свързва редица големи градове.

Според изчисленията, направени през 2006 г., един километър от линията ще струва 10 млн. евро, като ако има тунели или мостове, цената се повишава. За сметка на това луксозният влак, който ще се движи по дистанцията между Будапеща - Букурещ, дълга 800 км, ще развива скорост от около 250 километра в час.

В момента повече от 5 500 км високоскоростни железопътни линии функционират в Европа, други 3 400 са в процес на строеж и около 8 500 км предстои да бъдат проектирани в следващите няколко години.