Високотехнологичните дървета на Сингапур

7252
Високотехнологичните дървета на Сингапур

В Сингапур има парк, наречен Gardens by the Bay. Там, където четиридесет години е имало море, сега се извисяват гигантски изкуствени дървета.

Гигантските осветени папрати с мъхнати стволове, извисяващи се над тъмната гори, напомнят на планетата Пандора от филма "Аватар".


Целият Сингапур е създаден от човека. Дори тропическите гори са опитомени или резултат от работата на ландшафните дизайнери. Но ако другите части на града са се образували постепенно и относително спонтанно, Marina Bay, в която се намира градината, е тържество на човешкото изкуство. Преди четиридесет години на мястото на петзвездните хотели и луксозни магазини, окръжени от живописен залив, заемало морето.

Паркът е част от генералния план за нова зона. През 2006 г. проектът е спечелен от дизайнерите от Grant Associates и архитектурно бюро Wilkinson Eyre . Планът първоначално е бил проектиран за рекорд: най-големите оранжерии с контролиран климат, най-"зелените" технологии и най-важното, най-необичайните изкуствени дървета.

Супердърветата се състоят от пръчка с вал, стоманобетонна черупка, стоманена мрежа и стоманобетонови панели с растения в тях. Те се издигат като стволове на истински дървета, които изпълняват всички функции и дори повече.

Фотоелементи излъчват осветлението, по тях има съоръжения за събиране на дъждовна вода, с която се поливат растенията и пълнят фонтаните, а климатична система осигурява температурата на въздуха в оранжерията.

Дървета изглеждат засега „олисели“, но постепенно растат и се покриват със зеленина.

Природозащитниците вероятно ще бъдат разтревожени от идеята за изкуствени дървета, но технологията е предназначена да помогне, а не да навреди на природата.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg