Витошка на 52-ро място сред най-скъпите търговски улици в света

8478
Витошка на 52-ро място сред най-скъпите търговски улици в света

Столичният бул. „Витоша“ се изкачва на 52-ра позиция сред най-скъпите търговски улици в света през 2016 г., показва традиционното годишно проучване Main Streets across the World (Търговските улици по света) на консултантската компания Cushman & Wakefield, чийто стратегически партньор за България и Македония е Forton.

В сравнение с миналогодишната класация на Cushman & Wakefield, централният столичен булевард се придвижва с 5 позиции нагоре. За същото време той отбелязва 4.5% ръст на наемите, като за помещение от 100 кв. м актуалната цена е 46 евро/кв. м.

Най-скъпата търговска улица в света за поредна година остава горната част на 5-о Авеню в Ню Йорк с 2422 евро/кв. м среден месечен наем, а в Европа – Шанз Елизе в Париж с 1104 евро/кв. м.

Луксозните магазини бягат от Пето авеню в Ню ЙоркНезаетите площи на Пето авеню през третото тримесечие са най-високите, регистрирани някога


 

Според доклада на консултантите събитията, които най-силно са повлияли представянето на търговските улици в тазгодишната класация, са брекзит, забавянето на световната икономика, ръстът на туризма, но и терористичните актове в ключови европейски столици. Ключови фактори са и възстановяващото се потребление, както и бързото развитие на електронната търговия в световен план. 

„В България отчетеното от нас покачване на наемите на бул. „Витоша“ през последната година се влияе от два значими тренда – ръстът на потреблението и желанието на търговците да отварят нови локации, срещу които стои ограничено предлагане на подходящи помещения“, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

Той открои големите модни вериги и търговците в Health&Beauty сегмента сред ключовите наематели на търговски площи в централните софийски райони. Продължава и търсенето на помещения за заведения.

„Търсенето на търговски площи в повечето големи европейски градове остава силно, но за точните обекти на точните локации. В същото време предлагането на такива помещения е ограничено, което поддържа ръста на наемите и разширява обхвата на търсените търговски локации“, обобщи Джъстин Тейлър, мениджър „Търговски площи“ в Cushman&Wakefield за Европа, Близкия Изток и Африка.

Тазгодишното издание на доклада Main Streets across the World е 28-мо поред. Докладът обхваща 462 водещи търговски локации в света, като се базира на данни на консултантската компания и нейните партньори.

Снимки: profit.bg

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg