София в момента оглавява пазара в България с пет действащи мола, които разполагат с 230 000 кв. м търговски площи, както и един аутлет мол с 36 000 кв. м.

Към края на третото тримесечие в процес на изграждане са нови 239 500 кв. м търговски площи в цялата страна. Общо 4 търговски центрове се очаква да бъдат завършени до края на 2013 г, като три от тях са в София.

Това са Bulgaria Mall (33 000 кв.м), който ще отвори врати на 1 декември, или точно след 24 дни, а Paradise Center със своите 80 000 кв. м ще стартира през пролетта на следващата година.

В края на 2013 се очаква откриването и на South Ring Mall (72 000 кв.м) и Strand в Бургас, който ще е първият открит мол в страната (30 500 кв.м).

С откриването на Bulgaria Mall, търговските центрове в столицата ще станат шест. Най-голям за момента ще остане The Mall, следван от Serdika Center и новия мол, който се намира на бул. "Тодор Каблешков" и бул. "България".

Молът ще бъде изграден като част от проект за смесено търговско и офис ползване с приблизително 130 хил. кв. м разгърната застроена площ.

Търговският център ще включва четири подземни нива с паркинг и хипермаркет от приблизително 5 600 кв. м и четири надземни нива с търговска и развлекателна част.

Общата отдаваема площ на търговските части е 34 000 кв. м.

Паркингът ще разполага с 1 100 места, а офис частта, която ще се състои от офис кула и офис сграда, ще разполага с над 25 хил. кв. м площи.

Bulgaria Mall ще е първото място в България, където стъпва британският универсален магазин Debenhams. На неговите три етажа и 3000 квадрата търговска площ ще се продават дрехи, обувки, битова техника, аксесоари за дома.

С магазини тук са още “Технополис”, Carrefour в подземието, Esprit, “Спорт депо” и много други.

Третият етаж е определен за заведения. Освен познатите KFC, Subway тук за първи път в България ще се появи нашумялата във Великобритания верига за азиатска кухня Wagamama.

До “Хиполенд” и кино “Арена” на последния етаж има обособен детски кът, в който родителите могат да оставят за кратко децата си, докато пазаруват или гледат филм.

Кино комплексът със своите 7 зали е определено удар за инвеститорите в комплекса, тъй като в тази част на София - южните квартали, няма нито едно кино.