Устройството на съвременния град трябва да отговаря на начина на живот на хората, като всяко пространство да съчетава възможностите за работа и забавление, коментира световноизвестният архитект Доминик Перо пред гостите на третото издание на Colliers Day.

Проявата, организирана от международната консултантска компания Colliers International, беше посветена на темата Градска философия.

„Ако сравним съвременните школи и течения в архитектурата с тези отпреди един век, ще видим, че визията за градоустройството е различна. Докато преди век сме наблюдавали много стриктно обособяване на архитектурата, местата за работа, живот и развлечение, то сега ситуацията е съвсем различна. Това е така, защото хората имат нужда от пространства, където генерираната през деня енергия да се изразходва през нощта", сподели Доминик Перо.

В неговата визия за градоустройството всеки архитектурен проект трябва да пасва на историческите и географски условия на един град. Гостът изтъкна и значението на публичните пространства, които оформят духа на обществения живот. За да илюстрира философията си за града, архитектът представи два свои актуални проекта - този за Вторичен градски център на София и за Нов район около жп гарата в Локарно, Швейцария.

Проектите бяха презентирани пред близо 400-те гости на Colliers Day - водещи представители на бизнеса, публичната администрация, културата, изкуството и медиите.

„В Colliers International вярваме, че темата за градската философия е много важна, тъй като тя засяга всички нас в различните аспекти на ежедневието ни. Считаме, че това е много обхватна тема и за всички наши гости беше интересно да се запознаят с повече гледни точки върху това как най-добре могат да си взаимодействат различните аспекти на една среда, така че хората да се чувстват най-добре", заяви Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International.

Colliers Day се провежда за трета поредна година. Гост на миналогодишното издание на събитието беше Дейвид Сим, старши консултант във водещата компания за урбанистичен дизайн Gehl Architects (Дания). Той изнесе презентация на тема „Градска философия - Модерният европейски град."

„Вярвам, че представянето на различни гледни точки върху градската архитектура ще даде платформа за професионален диалог и обмяна на идеи, които ще допринесат за успешното развитие на градската среда и атмосфера", коментира Атанас Гаров.